RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nieuws

Eerder screenen: hartfilmpjes moeten kans op beroerte verminderen

Cardioloog die echocardiografie uitvoert van een senior Beeld © Gettyimage

Hartspecialisten willen dat er bij ouderen eerder en meer hartfilmpjes worden gemaakt. Zo kan de hartritmestoornis 'boezemfibrilleren', die de kans op een beroerte vergroot, vroeger vastgesteld worden. "Het is van belang om een patiënt voor de problemen te vinden."

Dit zegt Joan Meeder, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) tegen RTL Nieuws. De hartfilmpjes helpen met het eerder ontdekken van boezemfibrilleren. Mensen met deze hartritmestoornis hebben een vijf keer grotere kans op een beroerte. "Als je eerder screent op boezemfibrilleren, dan kun je bloedverdunners voorschrijven. Mensen hebben dan minder kans op een beroerte", zegt Meeder.

Beroerte
Lees ook:
Beroerte vaak laat ontdekt: 'Dacht dat ik hier veel te jong voor was'

Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis die vooral bij ouderen voorkomt. Ruim de helft van de patiënten met deze hartritmestoornis is 75 jaar of ouder. In Nederland zijn er 373.700 mensen bij wie boezemfibrilleren is vastgesteld, blijkt uit cijfers van de Hartstichting. Naar schatting zijn er 80.000 mensen met boezemfibrilleren bij wie het nog niet ontdekt is.

De hartslag van patiënten met deze aandoening wordt onregelmatig met een hoge frequentie. De aandoening verhoogt het risico op bloedstolsels die in een bloedvat in de hersenen terecht kunnen komen, wat tot een herseninfarct leidt.

60-plussers  

Het is onrealistisch om bij iedereen zo'n filmpje te maken, onderkent ook Meeder. "Maar als je het doet bij mensen die toch al op controle komen dan ondervang je er al heel veel."

Het gaat vooral om 60-plussers. Volgens Meeder heeft de keuze voor deze doelgroep een belangrijke reden: zij worden harder getroffen door een beroerte. "Als je op een hogere leeftijd een beroerte krijgt, is dat veel zwaarder dan normaal gesproken op een andere leeftijd."

 

Wat is een beroerte 

  • Beroerte is een verzamelnaam voor herseninfarct en hersenbloeding.
  • Een herseninfarct wordt veroorzaakt door een bloedstolsel dat een bloedvat in de hersenen verstopt. Dit leidt ertoe dat een deel van de hersenen geen zuurstof meer krijgt.
  • Een hersenbloeding ontstaat door een scheuring in een hersenbloedvat.
  • In Nederland krijgen elke dag ongeveer 110 mensen een beroerte. Ongeveer 80 procent van de mensen met een beroerte heeft een herseninfarct, 20 procent heeft een hersenbloeding. 
  • Zo'n 372.000 mensen in het land leven met de gevolgen van een beroerte. De gevolgen verschillen van minder gevoel of verlamming in één arm of één been, problemen met praten en problemen met slikken.

Jong

Een beroerte treft niet uitsluitend 60-plussers. Jongere mensen kunnen die ook krijgen. Sylvia Elzinga (56) heeft het op 39-jarige leeftijd gehad. Jaren later werd toevallig boezemfibrilleren bij haar ontdekt. Sylvia merkt nog altijd de gevolgen van de beroerte in haar linkerarm. "Mijn fijne motoriek in die arm is niet 100 procent. Ik kan wel schrijven, maar dat gaat moeilijk."

Soms wordt zelfs te laat aan een beroerte gedacht bij jonge mensen. Dit komt doordat ze niet in het plaatje van beroerte passen. Dit was het geval bij Jochem, hij vertelt erover in onderstaande video:

Herken beroerte bij jeugd

02:05
Beroertes bij kinderen en jongvolwassen moeten beter worden herkend. Dat vinden neurologen. Het wordt niet altijd beseft dat kinderen ook getroffen kunnen worden. Jochem was 17 toen hij een beroerte kreeg.